#

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 11ΟΥ ΠΑΝ/ΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

H διοργάνωση του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διήμερο 25-27 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία και κατ’ επέκταση για την οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου.
Στόχος όλων μας ήταν να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια συνεδρίων Κτηνιατρικής ζώων συντροφιάς που συμπληρώνονταν φέτος, να τιμήσουμε τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τότε αυτή τη προσπάθεια, να αναδείξουμε την ιστορικότητα και τη διαχρονική συμβολή στη διαρκή επιμόρφωση των Ελλήνων Κτηνιάτρων της επιστημονικής μας εταιρείας ,αλλά και να σηματοδοτήσουμε μια νέα δυναμική και φιλόδοξη συνέχεια.
Η οργάνωση του συνεδρίου στηρίχθηκε σε μια ιδιαίτερη σχέση που επιδιώξαμε να πετύχουμε με τους χορηγούς μας. Προσπαθήσαμε από την αρχή να τους εξηγήσουμε τα σχέδια μας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, ώστε να έχουμε αμοιβαία και ανταποδοτικά οφέλη.
Νομίζω ότι το πετύχαμε. Η ανταπόκριση των χορηγών στο καλεσμά μας ήταν εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς τις δύσκολες μέρες που περνάμε και γι αυτό τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ. Η εμπορική έκθεση που εξελίχθηκε παράλληλα, ήταν πλούσια. Αναπτύχθηκε σε 26 περίπτερα με συνολική επιφάνεια άνω των 190 τ.μ. Παρουσίασε μεγάλη επισκεψιμότητα και αυξημένες εμπορικές συναλλαγές , γεγονός που άφησε ικανοποιημένους τους 126 εκθέτες συνεργάτες μας αλλά κι εμάς τους οργανωτές. Για πρώτη φορά μάλιστα ζήτησαν και πήραν μέρος 2 εμπορικές εταιρείες από γειτονικές χώρες.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν ενδιαφέρον και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα. Με την επίβλεψη και καθοδήγηση της προέδρου της επιστημονικής επιτροπής, καθηγήτριας Ζωής Πολυζοπούλου, διαρθρώθηκε σε 2 κατευθύνσεις, αυτές των βασικών και των πιο εξειδικευμένων επιστημονικά θεμάτων. Περιλάμβανε 30 εισηγήσεις από προσκεκλημένους ομιλητές, ενώ άλλες 30 ήταν οι επιστημονικές ανακοινώσεις προφορικές και αναρτημένες (posters). H θεματολογία αφορούσε σε 9 επιστημονικά ενότητες (οφθαλμολογία, νεφρολογία, ουρολογία, χειρουργική ουροποιητικού, ορθοπεδική, εργαστηριακή διάγνωση, γαστρεντερολογία, αναισθησιολογία, νευρολογία), ενώ για πρώτη φορά οργανώθηκαν 2 κλινικά διαδραστικά φροντιστήρια με θεματολογία που επιλέχθηκε (ειδικά στο ένα) με ηλεκτρονική ψηφοφορία από τους ίδιους τους συνέδρους. Προσυνεδριακά οργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία με 2 επιστημονικά σεμινάρια που αφορούσαν στην ακτινολογία και στα εξωτικά ζώα. Ο αριθμός των ξένων ομιλητών αποτέλεσε ρεκορ. Δέκα διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές από 7 χώρες αλλά και 16 Έλληνες συνέθεσαν ένα πολυπληθές και υψηλότατου επιστημονικού

επιπέδου πάνελ ομιλητών. Στο επιστημονικό πρόγραμμα επίσης για πρώτη φορά, εντάχθηκαν αρμονικά εταιρικές συνεδρίες και επιστημονικές εταιρικές ομιλίες.

Την Κυριακή το μεσημέρι νεότεροι συνάδελφοι και φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με μεγάλη προσοχή την ιδιαίτερα διαφωτιστική ομιλία του ομότιμου καθηγητή κ. Δημήτρη Ραπτόπουλου με θέμα τις δυνατότητες εξειδίκευσης των Ελλήνων Κτηνιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και τους δρόμους που ανοίγονται στο ανταγωνιστικό και απαιτητικό, όπως διαμορφώνεται επιστημονικό και επαγγελματικό περιβάλλον.
Η προσέλευση των συναδέλφων αλλά και των φοιτητών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, περισσότεροι από 600 κτηνίατροι και φοιτητές , γέμισαν ασφυκτικά τις αίθουσες και συχνά το χώρο της εμπορικής έκθεσης.
Ο τίτλος του συνεδρίου: «Περί ζώων εξειδίκευσις- Από τον Αριστοτέλη στη σύγχρονη εποχή» παρέπεμπε σε τίτλους βιβλίων του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα 2400 χρόνια από τη γέννησή του και που η UNESCO έχει γιαυτό κηρύξει το 2016 ως έτος Αριστοτέλη. Βιβλία αλλά και χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου του περί τη βιολογία , τη ζωολογία, τη συγκριτική ανατομική και κατ΄επέκταση την υγεία των έμβιων όντων, εκτέθηκαν σε ειδικό χώρο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η ετήσια συνέλευση των εκπροσώπων στη FECAVA καθώς και οι εργασίες των working groups. Περισσότεροι από 30 ξένοι συνάδελφοι, εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Κτηνιατρικών εταιρειών είχαν προσκληθεί από την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία να συναντηθούν στην Αθήνα στα πλαίσια του Συνεδρίου μας.
Ευχάριστη έκπληξη από τη οργανωτική επιτροπή, αποτέλεσε ένα συναισθηματικό video, παραγωγή της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, που προβλήθηκε και άρεσε ιδιαίτερα, κατά τη λιτή επετειακή τελετή του συνεδρίου και αφορούσε στις σχέσεις ζώων και ανθρώπων, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε γνωστές κινηματογραφικές προβολές.
Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία συνεχίζει τους επόμενους μήνες όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, τις δραστηριότητές της με τα σεμινάρια τραυματιολογίας (3ο μέρος , Χειρουργική θώρακα), το συνέδριο Παραγωγικών ζώων τον Μάιο του 2017 στο Βόλο, αλλά και θεσμικά, με την ψήφιση του νέου σύγχρονου καταστατικού της και στο επίπεδο της επικοινωνίας με το καινούριο, φιλικό, χρηστικό της site.

Πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Ε. είναι να εξακολουθήσει να βρίσκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνίατρο και να τιμά με τις δράσεις της τα 93 χρόνια ιστορίας της.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής

Κωνσταντίνος Χανδράς

X