#

ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ: ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΙΣΧΙΟΥ-ΑΓΚΩΝΑ. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μία διαφορετική επιστημονική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 130 συνάδελφοι στο ινστιτούτου Pasteur στην Αθήνα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Η Ε.Κ.Ε. διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα ορθοπαιδικής με θέμα τη δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα, τη διάγνωση και την αντιμετώπισή τους.

Ο συνάδελφος Χρ. Νικολαΐδης  υπενθύμισε την ανατομική των συγκεκριμένων αρθρώσεων ενώ αναφέρθηκε σε στοιχεία εμβιομηχανικής, δυνάμεων δηλαδή και βαρών που ασκούνται υπό διάφορες συνθήκες και επηρεάζουν τη σταθερότητα και την αρθρική συνοχή. Περιέγραψε το εξάρθρωμα του ισχίου, τη συντηρητική και χειρουργική του αποκατάσταση.

Ο καθ. Μιχ. Πατσίκας αναφέρθηκε στη αιτιολογία των παθήσεων και κυρίως στην απεικονιστική διάγνωση της δυσπλασίας του ισχίου και του αγκώνα, μέσω ακτινογραφημάτων και της αξονικής τομογραφίας. Αναφέρθηκε στη συχνότητα εντόπισης των οστικών εκβλαστήσεων και βλαβών στις αρθρώσεις αλλά και στη σταδιοποίηση  μέσω βαθμολόγησης, της δυσπλασίας, ειδικά αυτής του ισχίου.

Ο συνάδελφος Στ. Βλαχόπουλος, που ήταν υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος της ημερίδας, ανέπτυξε τις χειρουργικές δυνατότητες που έχουμε σε κάθε περιστατικό ανάλογα με την ηλικία και τη σταδιοποίηση της νόσου. Αναφέρθηκε στη συμφυσιόδεση, τη διπλή και τριπλή οστεοτομία της πυέλου και την ολική αρθροπλαστική. Αντίστοιχα για τη άρθρωση του αγκώνα περιέγραψε τις χειρουργικές επεμβάσεις για τις περιπτώσεις μη συνοστέωσης του ράμφους του ωλεκράνου, του κατάγματος της κορωνοειδούς και της οστεοχονδρίτιδας. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν  video που παρουσίασε και όπου προβλήθηκαν αναλυτικά οι τεχνικές όλων των παραπάνω χειρουργικών επεμβάσεων.

Ο συνάδελφος Αλ. Μπούρμπος παρουσίασε την νέα στην Κτηνιατρική επιστήμη μέθοδο της αρθροσκόπησης καθώς και τη συμβολή της στη διάγνωση και θεραπεία της δυσπλασίας του αγκώνα.

Τελευταία χρονικά ομιλία ήταν του συναδέλφου Μιχ. Φλαράκου ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά την συλλογή, την επεξεργασία και την ενδοαρθρική έγχυση βλαστοκυττάρων  καθώς και τα αποτελέσματα της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας.

Τόσο η δομή του επιστημονικού προγράμματος της ημερίδας, όσο και το επίπεδο των παρουσιάσεων ικανοποίησαν ιδιαίτερα όσους την παρακολούθησαν.

Για την Ε.Κ.Ε., Υπεύθυνος Οργάνωσης  Κ. Χανδράς

X