ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΣΩΤΗΡΑΚΗ, DVM, PhD, Dip EVPC, ΙΚΕ Θεσσαλονίκη

Η Δρ. Σμαράγδα Σωτηράκη είναι Διευθύντρια Ερευνών και ηγείται της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου Παρασιτολογίας και Παρασιτικών νοσημάτων του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών (ΙΚΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. ‘Εχει αποφοιτήσει από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και έχει επίσης Δίπλωμα Διδακτορικής Διατριβής στην Παρασιτολογία από την ίδια Σχολή. Έχει εμπειρία 25 ετών στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, στη διδασκαλία μαθημάτων Κτηνιατρικής Παρασιτολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στη διαχείρισης της υγείας των ζώων. Πέρα των παραπάνω έχει διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο πλαίσιο υποτροφίας Marie Curie στην Κτηνιατρική Σχολή Κοπεγχάγης, Δανία

Διαθέτει σημαντική εμπειρία διαχείρισης (διεθνών και εθνικών) ερευνητικών προγραμμάτων. Συνολικά έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 ερευνητικά προγράμματα συντονίζοντας τα περισσότερα από αυτά. Έχει λάβει μέρος επίσης σε μεγάλο αριθμό διεθνών και εθνικών συνεδρίων όπου έχει ανακοινώσει ερευνητικά δεδομένα, αρκετές φορές επίσης ως καλεσμένη ομιλήτρια.

Από το 2003 είναι De Facto Διπλωματούχος του European Veterinary Parasitology College και από το 2018 είναι εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιου του Κολλεγίου όπου σήμερα υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΚΕ όπου τη διετία 2019-2020 διετέλεσε Πρόεδρος.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες σε εθνικά και διεθνή περιοδικά με κριτές (SCI) που έχουν αποφέρει σημαντικό αριθμό ετεροαναφορών (h index 26).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των παρασιτικών νοσημάτων των ζώων και την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της μελέτης των παρασιτικών ζωοανθροπονόσων στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια ασχολείται με εναλλακτικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παρασιτικών νοσημάτων των ζώων, τη μείωση της ανθελμινθικοαντοχής και την ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης της υγείας των ζώων.