Ίδρυση Ομάδας Εργασίας Ιατρικής Γάτας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κατ’ αρχάς, εύχομαι να είστε όλοι καλά και υγιείς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Μέσα στις δυσκολίες της περιόδου αυτής, οι επιστημονικές εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν και η ενημέρωση των κτηνιάτρων πρέπει να συνεχίζεται. Με το email αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας Ιατρικής της Γάτας από τον κλάδο μικρών ζώων της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας. Η ΕΚΕ μέσω της ομάδας αυτής θα είναι National Partner της ISFM (International Society of Feline Medicine https://icatcare.org/veterinary/isfm/ ) οπότε τα μέλη της θα απολαμβάνουν κάποιων ειδικών προνομίων στις παροχές της διεθνούς αυτής εταιρείας (συνέδρια, περιοδικό κλπ).

Η Ομάδα αυτή ξεκινάει από έναν πυρήνα κτηνιάτρων (ακαδημαϊκών και ιδιωτών) που έχουν ιδιαίτερη ενασχόληση με τη γάτα με κύριο στόχο τη διεύρυνση της Ομάδας αυτής με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων κτηνιάτρων και της προώθησης με τον τρόπο αυτό της Ιατρικής της γάτας στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας Ιατρικής της Γάτας σε συνδυασμό με την ISFM στοχεύει στην ενημέρωση των κτηνιάτρων και των βοηθών κτηνιάτρων σε θέματα σχετικά με την ιατρική, την υγεία και την ευζωία της γάτας μέσα από την πραγματοποίηση συνεδρίων και ημερίδων, καθώς επίσης και με την παροχή έντυπου ή σε ηλεκτρονική μορφή υλικού για την ενημέρωση τόσο των κτηνιάτρων όσο και των ιδιοκτητών γάτας.

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας τέτοιας Ομάδας και στην Ελλάδα είναι αυταπόδεικτη. Η γάτα  αποτελεί πλέον το πιο συχνό ζώο συντροφιάς σε πολλές χώρες του κόσμου και ο αριθμός των γατών αυξάνεται σημαντικά και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Παρόλα αυτά, όπως και σε άλλες χώρες, ακόμα και χώρες στις οποίες η Κτηνιατρική επιστήμη ανθίζει, έτσι και στην Ελλάδα, η ιατρική της γάτας αποτελεί σχετικά παραμελημένο κλάδο. Η Ιατρική της γάτας δε μπορεί πλέον να αποτελεί μια απλή εφαρμογή γνώσεων από την ιατρική του σκύλου αφού είναι πια αποδεδειγμένο ότι η Ιατρική της γάτας διαφέρει σημαντικά και σε πολλούς τομείς από αυτή του σκύλου.

Μέλη της Ομάδας Εργασίας Ιατρικής της Γάτας μπορούν να γίνουν κτηνίατροι και φοιτητές Κτηνιατρικής που είναι μέλη της ΕΚΕ. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της ΕΚΕ τα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας Ιατρικής της Γάτας. Σε πρόσφατη συνάντηση των ιδρυτικών μελών της Ομάδας αποφασίστηκε η έναρξη προετοιμασίας ενημερωτικού υλικού για κτηνιάτρους και ιδιοκτήτες το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ. Επίσης, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση με τον COVID-19, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση της πρώτης ημερίδας της Ομάδας σχετικά με την ιατρική της γάτας. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώνουμε σχετικά.

Εκ μέρους των μελών της Ομάδας Εργασίας Ιατρικής της Γάτας και της ΕΚΕ, σας προσκαλώ να μοιραστείτε τον ενθουσιασμό και τη χαρά μας για τη δημιουργία της Ομάδας αυτής και να μας βοηθήσετε στην ευρύτερη διάδοση και κατανόηση των αναγκών της γάτας και των ιδιαιτεροτήτων της Ιατρικής της

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Γ. Ξενούλης

Πρόεδρος τη Ομάδας Εργασίας της Γάτας
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ζωων Συντροφιάς, Κλινική Παθολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Adjunct Assistant Professor of Small Animal Internal Medicine, Department of Small Animal Clinical Sciences, College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, Texas A&M University, College Station, Texas, USA

 

Ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Εργασίας της Ιατρικής της Γάτας

Μαρία Λινού (Πρόεδρος Δ.Σ ΕΚΕ)

Ζωή Πολυζοπούλου (Πρόεδρος Κλάδου Ζώων Συντροφιάς ΕΚΕ)

Κωνσταντίνος Χανδράς (Γενικός Γραμματέας ΕΚΕ)

Ηλίας Παπαδόπουλος (Μέλος Δ.Σ ΕΚΕ)

Παναγιώτης Ξενούλης ( Επικεφαλής Ομάδας Εργασίας)

Κάτια Ανδρεαδάκη

Χριστόφορος Βενιέρης

Μάνος Βορρίσης

Αμαλία Γεωργιάδου

Χρήστος Γρηγορόπουλος

Ισμήνη Δρακούλη

Ελένη Κανάκη

Χρήστος Καραγιάννης

Λάζαρος Καρανάσιος

Βασίλειος Κοντός

Ελένη Λάζου-Γιαλαμά

Δημήτρης Ματραλής

Νάνσυ Μπλέτσα

Χρυσή Σίμου

 

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Royal Canin και CEVA Hellas, τις δύο εταιρείες που στήριξαν από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας.

 

Ινστιτούτο Παστέρ, 17.02.2020

Share This Post
Leave a Comment