ΤΖΩΡΑ ΑΘΗΝΑ
Η Δρ. Αθηνά Τζώρα είναι Καθηγήτρια Μικροβιολογίας των Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. το 1985. Στη συνέχεια, το 1987 πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στην Πρωτοζωολογία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur και στο Κέντρο National Recherche Scientific, Γαλλία (1987-2002) με δύο υποτροφίες, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και από τη γαλλική κυβέρνηση, ενώ ανακηρύχθηκε διδάκτορας στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1992.
Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική εξειδίκευση στο μικροβίωμα των τροφίμων και στην μοριακή μικροβιολογία στην Κτηνιατρική Σχολή, University College του Δουβλίνου, Ιρλανδία και στη Μικροβιολογία των Βιοϋλικών στο Εργαστήριο Αριστείας για Λειτουργικά Βιοϋλικά (NFB), Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Galway, Ιρλανδία (2017). Εξελέγη καθηγήτρια Μικροβιολογίας των Ζώων-Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων το 1997.
Είναι Επιστημονική Διευθύντρια και ιδρυτής του Εργαστηρίου «Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων» στο Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2018-μέχρι σήμερα). Επισκέπτης καθηγητής, Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Κτηνιατρική Σχολή, U.C.D., Δουβλίνο. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας συμμετείχε σε πολυάριθμα Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα, όπως και σε πρόγραμμα του World Health Organization (W.H.O.), σε προγράμματα RIS, Interreg Ελλάδα-Ιταλία, Ελλάδα Αλβανία, Horizon 2020, Marie Sklodowska Curie, EuroNaNoMed III, Διμερής και Πολυμερής Συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, Ερευνώ-Καινοτομώ καθώς και σε έργα χρηματοδοτούμενα από πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο της Κτηνιατρικής, της Βιοτεχνολογίας και της Διατροφής των Ζώων (σύνολο 45), με κύριους ερευνητικούς στόχους την υγεία του μαστικού αδένα των μικρών μηρυκαστικών, την υγεία του εντέρου των χοίρων και των πουλερικών, την ανάλυση του μικροβιώματος του γάλακτος ως δείκτη ποιότητας και του παραγόμενου από αυτό τυριού, τα καινοτόμα συστήματα εκτροφής ζώων χωρίς χρήση αντιβιοτικών με χρήση αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τη μικροβιακή αντοχή ως μέρος της προσέγγισης ενιαίας υγείας, την ιχνηλασιμότητα και αυθεντικότητα μονοφυλετικών γαλακτοκομικών προϊόντων με μικροβιακούς βιοδείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή premium κρέατος και γάλακτος, την υγεία των ζώων, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων μέσω culturomics, αλληλούχησης νέας γενιάς (NGS) και πρωτεωμικών και μεταβολωμικών τεχνολογιών.
Έχει παρουσιάσει τα ερευνητικά της αποτελέσματα σε 285 εθνικά και διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσει 122 εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με δείκτη απήχησης. Συντελεστής απήχησης 337.73, δείκτης h συγγραφής=21 (Scopus H-index) και δείκτης παραπομπών δημοσιεύσεων 1660 (scopus.com), GOOGLE SCHOLAR 2.434 αναφορές, δείκτης h =27. Είναι μέλος σε αρκετούς διεθνείς επιστημονικούς συλλόγους και κριτής σε 24 επιστημονικά περιοδικά.
Ενδεικτικά πρόσφατα ερευνητικά έργα που συμμετείχε στο αντικείμενο των τροφίμων
1.Επιστημονική συντονίστρια του προγράμματος Goshomics, Operational Programmes “Competitiveness & Entrepreneurship” (EPAN ΙΙ), National Strategic Framework 2007-2013, National action “Cooperation, sub action II, Large scale cooperative projects. Goshomics, με τίτλο “Application of omic technologies for the genetic characterization of Indigenous-Greek dairy breeds of goat and sheep, for the improvement of their production and for the identification of potential bioactivity of their milk”. Βiomedical Research Foundation, Athens Academy, University of Thessaly, Aristotle University of Thessaloniki, University of Ioannina, Baffas and Sons Cheese factory, Karalis Cheese Factory S.A., project numb. 990-13/11/2009. Duration 2011-2015. Grant: 2.328.372,40€.
2.Μέλος της κύριας επιστημονικής ομάδας του έργου “FoodOmicsGR. A consortium for comprehensive molecular characterization of food products (FoodOmicsGR)”, in the thematic priority Agrofood, Research and Innovation Infrastructure, 2nd call, EPANEK, 2014-2020, General Secretariat for Research and Technology, 2019-2022, project numb 5029057, με συμμετοχή 7 επιπλέον Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας και της Ακαδημίας Αθηνών. Grant 2.999.000€.
3.Eπιστημονική συντονίστρια του ερευνητικού έργου με τίτλο: “Αpplication of innovative methods to detect the unique characteristics of goat and sheep milk and traditional dairy products PD0-PGI of Epirus, certifying their authenticity”, Ministry of Agriculture and Food, Action 16, Cooperation, Region of Epirus, project number M16ΣΥΝ – 00920, 2020-2025. Grant 150.000€.
4.Μέλος της κύριας επιστημονικής ομάδας του προγράμματος Αριστείας και επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Γεωπονίας με τίτλο: EY AGRODIATROFI, “Development of research infrastructures for the design, production and promotion of the quality and safety characteristics of agri-nutritional and functional foods” (ΕΥ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ). “National Action for Research, Development and Growth”, Research, Technological growth & Innovation «RESEARCH – CREATION – INNOVATION», code OPS 5047235, Ministry of Development and Investment, duration 2020-2023. Grant 3.000.000€.
5. Μέλος της κύριας επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Feasibility and sustainability study for the holistic management of the cheese factories of Western Macedonia, with the aim of producing an innovative cheese product with high added value and innovative management of cheese whey», Special Research Account, University of Ioannina numb. 83377, Funding, Region of Western Macedonia, Greece, grant000€, περίοδος υλοποίησης 2023-2024.
Ενδεικτικές πρόσφατες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια στον τομέα των τροφίμων:
1.Milk of Greek sheep and goat breeds; characterization by means of proteomics. Athanasios K. Anagnostopoulos, Angeliki I. Katsafadou, Vasileios Pierros, Evangelos Kontopodis, George C. Fthenakis, George Arsenos, Spyridon Ch. Karkabounas, Athina Tzora, Ioannis Skoufos, George Th. Tsangaris. Journal of Proteomics, (2016), dx.doi.org/10.10.16/j.prot.2016.04.008, p. 269-278.
2.Functional responses of human and rabbit platelets induced by milk from indigenous Greek dairy goats (Capra prisca). Peschos, D., Simos, Y., Fthenakis, G., Zelovitis, J., Boulaka, A., Giouli, M., Georgiou, E., Ragos, V., Tzora, A., Tsangaris, G., Evangelou, A., Karkabounas, S. (2016) J. of Applied Pharmaceutical Science, vol. 5, issue 5, p. 63-67
3.Genomic diversity and population structure of three autochthonous Greek sheep breeds assessed with genome-wide DNA arrays. S. Michailidou, G. Tsangaris, G. C. Fthenakis, A. Tzora, I. Skoufos, S. C. Karkabounas, G. Banos, A. Argiriou, G. Arsenos. Molecular Genetics and Genomics, (2018) 293:753–768, https://doi.org/10.1007/s00438-018-1421-x.
4.Microbiota “Fingerprint” of Greek Feta Cheese through Ripening. Athina Tzora, Aikaterini Nelli, Chrysoula Voidarou, George Fthenakis, Georgios Rozos, Georgios Theodorides, Eleftherios Bonos and Ioannis Skoufos. Appl. Sci. 2021, 11, 5631. https://doi.org/10.3390/app11125631.
5.Effects of dietary omega-3 enrichment on the chemical composition and the microbiota of ovine milk. Athina Tzora, Chrysoula (Chrysa) Voidarou, Ilias Giannenas, Eleftherios Bonos, Konstantina Fotou, Aikaterini Nelli, Katerina Grigoriadou, Achilleas Karamoutsios, Zoitsa Basdagianni, Stella Dokou, Αnastasios Tsinas, Ioannis Skoufos. Foods 2022, 11, 3736. https://doi.org/10.3390/foods11223736, p. 1-15.
6.The “crosstalk” between microbiota and metabolomic profile of Kefalograviera cheese after the innovative feeding strategy of dairy sheep by omega-3 fatty acids. Athina Tzora, Aikaterini Nelli, Anastasia S Kritikou, Nikolaos Thomaidis, Ilias Giannenas, Ilias Lagkouvardos, Danai Katsarou and Ioannis Skoufos. Foods 2022, 11, 3164. https://doi.org/10.3390/foods11203164, p. 1-17.
7.An insight into goat cheese: the tales of artisanal and industrial gidotyri microbiota. Aikaterini Nelli, Brigkita Venardou, Ioannis Skoufos, Chrysoula (Chrysa) Voidarou, Ilias Lagkouvardos and Athina Tzora. Microorganisms 2023, 11, 123
8.Food Microbiology: Dairy Products’ Microbiota. Athina Tzora. Appl. Sci. 2023, 13, 12111. https://doi.org/10.3390/app132212111, p. 1-4.
9.Determination of bacterial communities of three Greek feta cheeses using 16S rRNA genome sequencing. Athina Tzora, Aikaterini Nelli, Konstantina Fotou, Eleftherios Bonos, Achilleas Karamoutsios, Theoni Kaveli, Lambros Chatzizisis, Chrisoula Voidarou, Anastasios Tsinas, Ioannis Skoufos. 35th European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) International Conference 1st-4th November 2021, Lausanne, Switcherland, book of abstracts p. 36
10.Graviera microbiota diversity produced by milk from two distinct indigenous Greek sheep breeds. Athina Tzora, Theoni Kaveli, Konstantina Fotou, Eleftherios Bonos, Achilleas Karamoutsios, Aikaterini Nelli, Evaggelia Gouva, Chrisoula Voidarou, Panagiotis Papadopoulos, Ioannis Skoufos. 35th European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) International Conference 1st-4th November 2021, Lausanne, Switcherland, book of abstracts p. 36
11.Where Greek cheeses belong within the global cheese microbial map: a comparative integrative analysis of cheeses’ microbial signatures. Tzora A, Nelli A, Voidarou C, Lagkouvardos I, Skoufos I. 10th International Conference Microbiokosmos, 17-19 September 2023, Larisa, Greece, book of abstracts, S9 OP56.